İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına iliÅŸkin torba yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklife eklenen maddeyle, vergi, prim dahil, kamuya olan borçların yapılandırılarak 18 taksitle ödenmesinin yolu açıldı. Teklif kamuoyunda “varlık barışı” olarak adlandırılan düzenlemeyle, yurt içi veya yurtdışındaki döviz, altın gibi menkullerini kayıt altına aldıranlara vergi muafiyeti getirilmesini de öngörüyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen teklife eklenen maddeyle, her türlü prim, vergi dahil, kamuya olan borçlar yeniden yapılandırılarak, 18 ayda ödeme olanağı saÄŸlandı. Yapılandırma kapsamına 31 AÄŸustos 2020’den önceki borçlar girecek. Kamuoyunda uzun süredir tartışılan Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) kredi kullanıp, borcunu ödeyemeyen öğrenci borçları da kapsama dahil edildi. Düzenlemeyle yeniden yapılandırma kapsamına giren borçlar şöyle:
“Gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma deÄŸer vergisi, özel tüketim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi gibi borçları vergi cezaları gecikme faizleri ve gecikme cezaları ve trafik, nüfus para cezaları karayolu taşıma kanuna göre kesilen para cezaları, karayolu usulsüz kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, öğrenim katma kredisi, öğrenim kredisi borçları, hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre takip edilen diÄŸer alacaklar, TOBB, TESK, Barolar BirliÄŸi, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri.
“KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklananlar ile aidat alacakları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların baÄŸlı kuruluÅŸları ile sermayesinin yüzde 50’den fazlası bunlara ait ÅŸirketlerin taşınmazlar hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama iÅŸlemlerinden kaynaklanan alacaklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idareleri, belediye ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü hizmet bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında yer alacak.”
36 aya kadar vade, peşin ödeyenin faizi silinecek
Yapılandırmak için yasanın yürürlüğe girmesinin ardından mükellefler yıl sonuna kadar baÅŸvuruda bulunabilecek. Söz konusu borçlar 6 ve 18 taksit seçenekleriyle 2 ayda bir ödenebileceÄŸi için vade 36 aya kadar uzayabilecek. Hazine ve Maliye ve Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne yapılacak ödemeler için ilk taksit Ocak 2021, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak prim ve diÄŸer borç ödemeleri için ilk taksit ÅŸubat 2021’de baÅŸlayacak.
İlk taksit tarihine kadar peÅŸin ödeme yapılırsa ana paranın borç faizinin yüzde 90’ı silinecek. İlk taksit süresi içinde peÅŸin ödeme yapılması halinde borç faizinin yüzde 90’ı, ilk iki taksidin ödeme süresi içinde yapılırsa yüzde 50’si silinecek. Ana para borcu ise yapılandırma kapsamında ödenecek
Cezaevi izinleri Temmuz sonuna kadar uzatıldı
Yasa teklifi ile ayrıca pandemi nedeniyle açık cezaevinde olanların izin süreleri de uzatıldı. Kabul edilen önergeyle, SaÄŸlık Bakanlığı’nın önerisi Adalet Bakanlığı’nın kararı ile izin süreleri 31 Mayıs 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 2’ÅŸer aylık sürelerle 7 kez uzatma hakkı tanındı. Bu çerçevede pandemi izni 31 Temmuz 2021 kadar yürürlükte kalacak. Bu güne kadar 70 bin mahkum bu haktan yaralanmıştı.
İşçi ve iÅŸveren sendikaları “esnek çalışma”da karşı karşıya geldi
Komisyonda, 25 yaÅŸ altı ve 50 yaÅŸ üstündeki çalışanlar için “esnek çalışma” olarak da tanımlanan “belirli süreli iÅŸ sözleÅŸmesi” öngören madde deÄŸiÅŸiklik yapılmadan kabul edildi. Teklifte, belirli süreli iÅŸlerde veya belli bir iÅŸin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koÅŸullara baÄŸlı olarak iÅŸveren ile işçi arasında yazılı ÅŸekilde yapılan iÅŸ sözleÅŸmelerini ” belirli süreli iÅŸ sözleÅŸmesi” olarak tanımlıyor ve bu iÅŸ sözleÅŸmelerinin 2 yılı geçemeyeceÄŸi ve sözü edilen yaÅŸ grupları için birden fazla üst üste yapılamayacağını hükme baÄŸlıyor. KiÅŸinin 25 yaşına gelmesi halinde, esnek çalışma hükümlerinin uygulanamayacağı da hükme baÄŸlanıyor. Esnek çalışma sözleÅŸmesine göre çalışılan süre, kıdem tazminatına dahil edilmiyor.
Söz konusu madde, işçi ve işveren örgütleri arasında görüş ayrılığına yol açtı. Komisyonda söz alan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, söz konusu düzenlemenin belli yaş grupları için değil, tüm kesimleri kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.
HAK-İŞ: Yaşa bağlı ayrımcılık getirecek
AKP’nin “istihdamı teÅŸvik” için getirildiÄŸini savunduÄŸu düzenlemeye işçi sendikaları ise karşı çıktı. Komisyonda söz alan HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreteri ErdoÄŸan Serdengeçti, düzenlemeyle gençler ve 50 yaÅŸ üstü için kıdem ve ihbar tazminatı konusunda maÄŸduriyetin yanı sıra ayrımcılığa da yol açacağına dikkat çekti:
“Bu uygulama her ne kadar belirtilen yaÅŸ grubunda bulunanların istihdamını kolaylaÅŸtıracak gibi görünse de yaÅŸa baÄŸlı bir ayrımcılığı beraberinde getireceÄŸini düşünüyoruz. Bunun yanında, iÅŸverenlerin kötü niyetle hareket etmesi hâlinde, belirsiz süreli sözleÅŸmelerden kaçınmak maksadıyla 25 yaÅŸ altı ve 50 yaÅŸ üstünde olan çalışanlara yönelik olarak devamlı iÅŸe giriÅŸ-çıkış yapılmak suretiyle bir sirkülasyon da meydana getireceÄŸini düşünüyoruz.”
Etiketler: peşin ödemede faizin yüzde 90'ı silinecek Vergi borçlarına af: Kamuya borç 18 taksitte ödenebilecek 290 okunma