G20’ye Rusya baskısı

ABD yönetimi, Ukrayna’da yaşananların ardından Rusya’nın G20’den çıkarılması için bastırıyor. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Ukrayna’da yaşananların “küresel düzene hakaret” olarak niteledi ve ciddi ekonomik yansımaları olacağını söyledi. 

Yellen, Temsilciler Meclisi’nin finans komitesindeki yıllık bilgilendirme toplantısında Rusya’nın Doğu Avrupa’daki saldırganlığının “Ukrayna ve ötesinde muazzam ekonomik yansımaları” olacağı konusunda uyardı. Yellen, “Hazine, Rusya’yı uluslararası finansal sistemden yararlanamaması için yaptıklarından sorumlu tutmayı taahhüt ediyor” dedi.

Hazine Bakanı Yellen, “Başkan Biden, Rusya’nın hiçbir finans kurumunda olağan bir şekilde iş yapamayacağını açıkça belirtti ve kesinlikle onunla aynı fikirdeyim. Başkan, Rusya’nın G20’den çıkarılmasını istedi. Endonezya’daki meslektaşlarıma Ruslar orada olursa bir dizi toplantıya katılmayacağımızı açıkça belirttim” diye konuştu. 

Nisan sonu Washington’da

G20 ülkeleri finans bakanları ve merkez bankası başkanları, 18-24 Nisan’da IMF ve Dünya Bankası toplantılarının oturum aralarında şahsen ve fiilen Washington’da bir araya gelecekler. 

Endonezya bu yıl G20 başkanlığını elinde tutuyor ve Temmuz ayında bir finans toplantısına ve Kasım ayında bir liderler zirvesine ev sahipliği yapacak. 

G20’de “Ukrayna” gündemi tartışmaları

G20’nin heyetlerarası toplantılarında da da Ukrayna konusunun gündeme alınıp alınmaması tartışma yaratmıştı.

Çin, Rusya’ya konusundaki politikalarının kamuoyundaki imajını zedelemeye başlaması nedeniyle Ukrayna’daki savaşı büyük bir uluslararası toplantıların gündeminden çıkarmaya çalıştı. Bu kapsamda Mart ortasında yaşanan diplomatik trafik dikkati çekti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Endonezyalı mevkidaşı Joko Widodo’yu Bali zirvesinde Covid-19 sonrası ekonomik toparlanmaya odaklanma planlarına bağlı kalmaya çağırdı. Buna karşılık, daha önce savaşın ekonomik etkisine ilişkin endişelerini dile getiren Widodo, Çin devlet basınında çıkan haberlere göre, “G20’nin çalışmalarını ekonomik toparlanma ve küresel kalkınmaya odakladığından emin olmak için” Pekin ile çalışmaya söz verdi.

Washington merkezli Küresel Güvenlik Analizi Enstitüsü’nün eş direktörü Gal Luft, Pekin’in G20’yi, Rusya’ya karşı yaptırımları koordine etmek bir yana, savaş ve barış konularını tartışmak için uygun bir platform olarak görmediğini ve bunun pek çok gözlemcinin beklediği bir hareket olduğunu söyledi.

İç politika kaygıları

Washington’daki Stimson Center’ın kıdemli uzmanlarından Yun Sun, Çin’in iç kaygılarının, özellikle de liderlikte on yılda bir yaklaşan değişikliklerinin Pekin’in düşüncelerinde büyük yer tuttuğunu söyledi.


Etiketler: 127 okunma

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir