Sosyal medya yasası kabul edildi

Uzun zamandır tartışılan Sosyal medya ile ilgili kanun TBMM Genel Kurul’da AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.

AK Parti ve MHP’nin ortak önergesiyle hazırlanarak TBMM’ye sunulan 9 maddelik sosyal medyaya ilişkin yasa teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Yasa ne diyor?

• Yasaya göre 1 milyondan fazla erişimi olan sosyal medya platformları Türkiye de en az bir kişi de olsa temsilcilik bulundurması gerekiyor. Bu durumda Facebook, Twitter,Youtube, linkedin, İnstagram gibi günlük hayatımızın bir parçası olan platformalar Türkiye de temsilci bulundurması zorunlu hale geldi.

• Dev şirketlerin temsilci bulundurmaması durumunda isee iki aşamalı idari para cezası, devamında reklam yasağı ve iki aşamalı internet trafiği bant genişliğinin daraltılması öngörülüyor.

• Bant genişliği mahkeme kararı ile iki aşamada düşürülebilinecek. Birinci aşamada %50 ikinci aşamada ise %50 ile %90 kadar bant kısıtlaması yapabilecek.

• Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında verilecek idari para cezası 10 bin lira ile 100 bin arasından 1 milyon TL’ ile 10 milyon TL arasına çıkarılacak.

• Bir milyondan fazla ola yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına kişilik haklarının ihlali ve özel hayatın gizliliği ihlali durumunda 48 saat sürede cevap verme zorunluluğu getiriliyor.

KİŞİLİK HAKLARI İÇİN ETKİN KORUMA

Kişilik haklarının ihlal edilmesi halinde İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un, erişimin engellenmesi kararı verilmesini düzenleyen hükmü yönünden de içeriğin çıkarılması kararı verilebilecek.

Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği en geç 4 saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilecek. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hakim tarafından, başvuranın adının, ihlale konu internet adresleriyle ilişkilendirilmemesine karar verilebilecek.

Kararda, Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı da yer alacak. Böylece arama motorları tarafından başvurucunun adı ile ihlale konu içeriğin ilişkilendirilmemesi sağlanarak kişilik haklarının daha etkin korunması sağlanacak.

 Muhalefet karşı çıkıyor

AK Parti ve MHP milletvekillilerinin oyları ile yasalaşan yasa teklifi muhalefet partilerince eleştiriliyor ve ilgili maddenin sosyal medyaya sansür getirildiği düşünülüyor.

Urfalı vekil eleştiri odağı olmuştu.

2013 yılında “İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkına kanun değişikliği” ismi ile TBMM getirilen yasa teklifi Türkiye internet tarihinde en çok tartışılan yasa teklifi olmuş olup yasa teklifinin sahibi olan Şanlıurfa eski Milletvekili Zeynep Karahan Uslu yoğun eleştirilere maruz kalıp sosyal medyada “Sansürcü” olarak tartışılmıştı.

2013 yılında Zeynep Karahan Uslu imzası ile teklif edilen yasa internet sitelerin mahkeme izni olmadan erişim kısıtlaması gibi uygulamalar yer alıyordu.


Etiketler: 475 okunma

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir