Suya kavuşan Suruç pirinç deniyor

Suya kavuşan Suruç pirinç deniyor

Güneydoğu Anadolu sulama projesi kapsamında suya kavuşan Suruç ovası üretilebilen her ürünü test ediyor. Son olarak kuru fasulye ve pirinç için test ekimi yapıldı.

Suruç ovasının suya kavuşması ile eski Suruç’un özlediği yeşil günler geri gelmeye başladı. Bunun yanı sıra kimi tarlalar ise zaman zaman suyun altında kalıyor. Suyun altında kalan tarlalar ekilemez duruma geliyorlar. Bu durumu tersine dönüştürmek isteyen Suruçlu girişimciler ise su içinde yetişme özelliğine sahip olan pirince el attılar.

 

Suruç pirinç tarlası
Suruç pirinç tarlası

Suruçlu girişimci Mehmet Akkuş, su altında kalan bir tarlasına deneme ürünü olarak pirinç ekti. Yaklaşık 20 dönümlük bir alana pirinç eken Akkuş, ürünün başarılı sonuç vermesi halinde bunu bütün Suruç’a alternatif bir ekim olarak sunacağını belirti. Yaklaşık 30 dönümlük farklı bir tarlasına ise Kuru fasulye eken genç girişimci sonuçlar başarılı olması durumunda bu ürünleri daha geniş alanda ekmeyi ve bu ürünleri işleyebilecek fabrikalar kurmayı planlıyor.

Girişimci Mehmet akkuş “Suruçlular yaklaşık 30 yıl Harran ve Akçakale topraklarını işledi, Pamuk ve benzeri ürünler ekti. Oysaki bu ürünler bütün illerimizde ekiliyordu. Suruç’a su gelmesi ile Suruçlular da Suruç topraklarına kesin dönüş yaptılar. Suruç toprakları hasat vermeye aç. Neredeyse her ürünü bereketiyle üreticiye verecek kadar kaliteli topraklardır.  Şimdi ise Pirinç ve kuru fasulye ektik. Eğer başarılı sonuçlar elde edebilirsek ithal edip yurt dışına para çıkarmaktan kurtulur ülke ekonomisine katkı sunarız hem de kendi ürettiğimizi doya doya yeriz” dedi.

Pirinç, su içinde yetişiyor

Genelde sulu tarlalarda yetişen bu ürünün ana yurdu Asya kıtasıdır. Dünya nüfusunun yarısı için temel besin kaynağıdır. Türkiye yıllık 980 bin ton pirinç tüketmektedir. 81 ilimizden sadece 5 il pirinç üretimi yapabilmektedir, buna rağmen Türkiye’nin ürettiği talebi karşılayamaması nedeniyle tüketiminin yaklaşık %45’i yurt dışından ithal edilmektedir.


Etiketler: 1459 okunma

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir