S-300’leri vermek istiyor

Yunanistan, elindeki S-300’leri Ukrayna’ya vermeye niyetli

Amerikan Forbes dergisi, Atina’nın elindeki uzun menzilli S-300 hava savunma füzelerini, ABD’nin bunların yerine yeni füzeler vermesi halinde Ukrayna’ya gönderebileceğini bildirdi.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panayiotopulos, “Eğer ABD Girit’e Patriot sistemi yerleştirirse biz de sahip olduğumuz S-300 sistemini söker ve Kiev’e gönderebiliriz” dedi.

Kiev, bu teklifi memnuniyetle karşıladı. Ukrayna ordusu, S-300 sistemini kullanma konusunda büyük bir tecrübeye sahip ve teknik destek ya da yardım gerektirmeyeceği için Yunanistan’ın vereceği sistemi hemen hizmete alabilir.

Ukrayna, özellikle son zamanlarda şehirlere ve altyapıya yönelik yoğun İHA ve füze saldırılarına maruz kalıyor. Washington da, İran’ın Rusya’ya yüzlerce kısa menzilli balistik füze tedarik etmesinden çekiniyor.

Bu tehdit, Kiev’i NATO’dan elde hava sistemi olarak ne varsa onu istemeye sevk ediyor. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, 1 Aralık’ta, Ukrayna’nın elinde kullanılabilir durumda S-300 hava savunma sistemleri bulunan ülkelerden mümkün olan en fazla sayıda füze alabilmek için görüşmelerde bulunduğunu duyurmuştu.

Yunanistan’ın S-300 sistemlerini Volodimir Zelenskiy hükümetine vermeyi kabul etmesi bu görüşmeler çerçevesinde olabilir.

S-300 sistemi, 300 km’lik bir çember içinde füze ya da uçakları saptayabilen radarlarla donatılmış bir kamyondan oluşuyor.

Bu teknoloji, bir düşman aracı tespit ederse, veriler füzeleri ateşleme araçlarına gönderiliyor. S-300 sistemi, aynı anda 24 hedefe kilitlenebiliyor. Bu sistem tarafından ateşlenen füzeler, yerden 10 metre ile 30 bin metre yükseklikte uçan düşman hava araçlarını vurabiliyor.

Moskova “gönderemezsiniz” diyor

Moskova ise Atina’yı, Kiev’e s-300 sistemi vermesi halinde diplomatik misilleme ile tehdit ediyor. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, bir basın toplantısında, “Bunun, askerî ve teknik konularda imzalanmış olan Rus-Yunan işbirliği anlaşmalarının açık bir şekilde ihlali anlamına geleceğini” söyledi.

Zaharova, Moskova ile Atina arasında 1995 ve 2014’te bu alanda imzalanan antlaşmaların, Rusya’nın vermiş olduğu silahların Moskova’nın rızası olmadan üçüncü bir ülkeye gönderilmesini Atina’ya açıkça yasakladığını belirtti.

Zaharova, “Antlaşmalarla belirlenen yükümlülüklerin ayaklar altına alınmasının sonuçları olur” dedi.

Yunanistan’ın elindeki S-300 füzeleri aslında Kıbrıs Rum kesimine aitti. Rum yönetimi, 1997 yılında Türk hava üstünlüğüne son vermek amacıyla Rusya’dan S-300 hava savunma sistemi almış, bu da geniş çaplı bir krize neden olmuştu.  

Türkiye’nin etkili tepkisi sonunda S-300 sistemi Yunanistan’ın Girit adasında depolara konmuş ve kriz böylece 1998’de aşılmıştı.

Yunanistan, 2013 yılında S-300 Sistemini aktif hale getirmişti.


Etiketler: 136 okunma

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir