Pirinç Suruçlu çiftçiyi sevindirdi

Suya kavuşan Suruç pirinç deniyor

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında Pompaj Sulama Projesi ile suya kavuşan Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, hem ürün çeşitliliği hem de verimin artması çiftçileri alternatif ürün yetiştirmeye yönlendirdi. Suruç Ovası’nda bu yıl 40 dereceyi aşan sıcakta ilk kez pirinç ekimi gerçekleştirildi.

 

GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da her yıl 240 bin ton fıstık, 1 milyon 27 bin ton pamuk, 860 bin ton buğday, 340 bin ton arpa,72 bin ton mercimek ve ikinci ürün 219 bin ton mısır üretimi yapılıyor.

 

Buğday, mercimek ve arpada hasadından sonra son yıllarda ikinci ürün olarak ekilen mısırın yerine Şanlıurfa’nın Suruç ovasında alternatif ürün olarak ilk defa pirinç ekimi yapıldı.

 

Dünyanın en uzun 5’inci tüneliyle 560 bin dekar tarım arazisi olan Suruç Ovası, basınçlı borulu sulama şebekesi, yağmurlama ve damlama sistemiyle sulanıyor. Daha önce bozkırı andıran Suruç Ovasında sulu tarım sayesinde ürün çeşitliliği ve verim arttı.

 

Bölgede yalnızca buğday, arpa ve mercimek gibi ürünleri yetiştiren çiftçi, Tarımsal suyla birlikte patlıcan, biber, domates, sarımsak, nane ve yeşil fasulye gibi tarım ürünlerine de yöneldi.

 

Arazi sahibi Mehmet Akkuş: “İkinci ürün olarak biz pirinç ile fasulye ektik  hasadını yapıyoruz yani beklentimiz dönüm başı 500 kilo falan almak, pirinçte aslında 800 kilo falan almayı düşünüyorduk  daha yeni ürün olduğu için bizde  sistem oturmadığı için ondan dolayı şuan 500 kilo falan pirinç bekliyoruz. Hasadını yapacağız gelecek yıl için hepsini tohum olarak kaldıracağız gelecek yıl bunu tekrar ekeceğiz.  Hem çiftçi arkadaşlara hem ülke ekonomisine katkımız olur birde çiftçi arkadaşlar için ikinci bir ürün olur şuan  mısırın kilosu bir buçuk lira, Pirinç 6 lira, mısırda dönümüne 700- 800 alıyor çiftçi Pirinçte’de 700-800 kilo alacak. Bunu kıyasladığın zaman tabii ki pirinç ekeceğiz.  Ömrü 3-4 aylık bir süre ekimle biçim arası en fazla 4 aylık bir süredir yani şuan pirincimiz çok güzel ve kaliteli.”dedi

 

Ziraat Mühendisi İlhami Ülgen;”Biz ilk ektiğimizden bu yana hastalıklı zarlı yabancı otla mücadelesini kendi çalışmamızla bilerek veya bilmeyerek kendi bilgimizi katarak ancak buralara kadar gelebildik. İlerleyen dönemlerde kendi hatalarımızı dezavantajlı hale getireceğiz ve olumlu sonuç alacağız. Şuanda biz için dekardan 500 kilo falan bekliyoruz tabi bu ilerde Hastalığı iyi çözersek yâda suyunu iyi bilirsek gübresini iyi bilirsek tohum çeşitlerini iyi sağlarsak bu 800 -900 çıkabiliyor ama biz hem fikiriz ki Urfa’da Suruç’ta kesinlikle yetiştirilebilir yani iklim buna elverişli. Kesinlikle onlarca insan buraya geldi bu pirinç nasıl bir şeydir pirinçlerin kopile suyun içinde olması gerek gibi sorulara gibi çok sorunlarla karşılaştık ama pirinç denildiğinde akla ilk gelen salma sulama vahşi sulama yöntemi geliyordu ama böyle bir şey yok biz fiskeler yardımıyla çiftçilerimize zaten nasıl gerekiyor aktarıyorduk ve çiftçilerimiz bunu gördükten sonra fazla bir suyun gitmediğini görünce 2’nci üründe en fazla kazanç kazanan bir ürün olduğunu anlayınca seneye herkes zaten bizden talep etiler bizde ekmek istiyoruz bizde tohum ayarlayın gibi yolarla girdik biz zaten sonuçları hasat döneminden sonra çiftçiyle paylaşacağız ve bu durumu artık herkesin takdirine kalıyor. ” ifadelerini kullandı.

 


Etiketler: 679 okunma

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir