OXFORD’AN ŞANLIURFA’YA MÜZİK AHENGİ

Neolitik çağlardan beri Türküleri, Folkloru ve Kültürel zenginliği ile “Müzik Şehri olan Şanlıurfa’da Oxford Makam Grubu ile Urfa Ahengi ile aynı sahneyi paylaşarak büyük beğeni aldı.

Yemek kültürü ve sıra geceleri ile meşhur Şanlıurfa’da farklı bir konsere imza atıldı. Prof. Dr. Martin Stokes tarafından 2008 yılında Oxford Üniversitesinde kurulan Etnomüzikoloji “Oxford Maqam” topluluğu “İngiltere’den Şanlıurfa’ya Müzik Yolu” projesi kapsamında Urfa Ahengi Müzik Topluluğu ile Arap müziği ve Urfa Türkülerinden oluşan bir repertuvarı ortak seslendirdi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İngiltere’den Şanlıurfa’ya Müzik Yolu” projesi konserine Şanlıurfalılar yoğun ilgi gösterdi.

Vali Kemalettin Gazezoğlu kültür merkezindeki konserde Urfa Ahengi ile aynı sahneyi paylaşan akademisyenlerden oluşam Oxford Makam Grubunun seslendirdiği eserler büyük alkış aldı.

Şanlıurfa, Sıra Gecelerinin 2010 Yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kabul edilmişti. 2015 yılında Aşık Sefai’nin (Mehmet Acet) UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü’nü kazanmasıyla gururlanan Şanlıurfa, başarısını “UNESCO Müzik Şehri” ünvanı ile taçlandırmaya hazırlanıyor.

Müzik ve şiirle özdeşleştirilen, ozan ORFİES’in vahşi hayvanları ehlileştiren mozaiğinin de Urfa’da bulunması müziğin en köklü ve eski diyarının Urfa olduğunun göstergesi.
Şanlıurfa’nın ”Müzik Şehri” olması için kentteki kurumlar tarafından yapılan müracaat UNESCO tarafından kabul edildi. UNESCO tarafından tescillenirse Şanlıurfa ”Müzik Şehri” olacak.

Oxford Maqam Topluluğundan Martin Stokes, “Şanlıurfalı değerli üstatlarla birlikte ortak müziğimizi paylaşacağız. Grubumuzda Yunanistenlı, Filistinli, Mısırlı, Lübnanlı, İrlandalı var. Evrensel bir grubuz. Ortadoğu, Akdeniz ve Osmanlı mirası müziklerini yapıyoruz. Uzun zamandır Şanlıurfa’ya gelmek istiyorduk şimdi rüyamız gerçekleşti. Arkadaşlarım ilk kez geldiler Şanlıurfa’ya hayran kaldılar” diye konuştu.

Urfa Ahengi Müzik Topluluğu Şefi İsmail Altıngöz, “Oxford Maqam Topluluğunu konser için kentimize davet ettik. Oxford Maqam Topluluğunu Şanlıurfa’da ağırlamaktan mutlu olduk. Oxford Maqam Topluluğunun yaptığı müzik ile bizim müziğimizi birlikte harmanlayarak güzel bir repartuar hazırladık. Bugün onlar Mısır müziğinden eserler seslendirdi” diye konuştu.

Şehir kültürü araştırmacısı Sabri Kürkçüoğlu da güzel bir konser izlediklerini belirterek, “İnşallah güzel bir ev sahipliği yaptık. Bugün konserde de güzel bir program izledik hepsine teşekkür ediyorum.” dedi.


Etiketler: 136 okunma

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir