[avatar user="mahmutcokmez" size="150" ]

Neden Okumalıyız?

/ by | Leave a comment

Sorular çok basit: Neden okumalıyız? Ya da kimin için okumalıyız? Her iki soruya da kişisel anlamda farklı cevaplar verilebilir elbet. Ancak salt bir soru mantığıyla sormuyorum. Gerçek manada neden okumalıyız? Bu konu hakkında biraz düşünmek gerekiyor. Aslında sorunun altında yatan nedenler, çok uzun bir cevaplar silsilesini de barındırmaktadır. Ama biz adım adım giderek kendimizce birkaç tane cevap aramaya çalışalım.

Birincisi, gerek yerelde olsun gerekse de ulusal bazda olsun toplum olarak sadece tüketen bir hale geldik. Bu tüketimi elbette sadece yeme, içme ve giyim anlamında söylemiyorum. Bunun içerisinde fikirsel tüketim de var. Yani birileri çıkıp bizlere birşeyler anlatıyor ve sorgulamadan kabul ediyoruz. Bu kabul, aslında bizim beyin kodlarımıza bilerek yerleştirildiği için farkına bile varamıyoruz. Yani aslında anlatılanın doğru olup olmadığının farkında bile değiliz. Peki, burada suç kimde? Bize bu doğruymuş gibi olan fikirleri verenlerde mi, yoksa aslında bizzat bizde mi? Elbetteki bizde. Sakın onlara kızmayın. Bunun farkına varmak için işte tam da bu noktada okumak lazım, sorgulamak lazım, gerçek gibi görünen duvarın ardına atlamak lazım. Biliyorsunuz, bu duvarın ardına atlamak için de size bir merdiven gerekir. İşte bu merdiven de sizin sorgulama kabiliyetinizdir.

İkincisi, gerçek manadaki üretimi elde etmek için okumak gerekir. Burada iş biraz da devlet büyüklerimize düşmektedir. Sanayide, tarımda, eğitimde, teknolojide yani kısacası her alanda üretmemiz lazım. Bu üretimden rahatsız olanlar olacaktır. Bu hiç önemli değil. Zaten kendi ülkesinin üretiminden memnun olmayanlar, gerçek manada sadece hizmet etmek istemeyenlerdir. Onlar için yapılacak pek de bir şey yok. Özellikle, üretimi siz beyin göçünü önleyerek yapabilirsiniz. Bugün gerek Avrupa’da gerekse de Amerika’da önemli bilimsel buluşlara imza atan birçok insanımız var. Burada bulamadıkları imkânları oralarda bulup ilgili devletler adına çalışmaktadırlar. Bunun önüne geçmek için de okumalıyız.

Üçüncüsü, toplumun refah düzeyini arttırmak ve gelecek kuşaklara daha yaşanır bir vatan bırakmak için okumalıyız. Tabi bu cevabın ikinci cevapla birlikte ele alınması gerekir. Çünkü ikinci cevabın doğal sonucu bize bu üçüncü seçeneği verecektir.

Daha birçok cevap sıralayabiliriz elbet ama şu an için temel olarak sıralayabileceklerimiz bunlardır. Her üç temel cevap, “neden okumalıyız” sorusunun temel bileşeni olmakla birlikte; sadece ortaya koymak istediklerimizin bir kısmını ifade etmektedir. Ayrıca okuma demişken, okullarda verilen diplomaları kastetmiyorum. Zira bu diplomalar, sadece birer ezber eğitimin ürünü olan ve okul bittikten sonra da unutulan bilgiler karşılığında verilen bir kâğıt parçasıdır. Okumak bilgiyi kendi ruhunda, bedeninde ve hayat tarzında yaşatmaktır. Bunu başaran bireyler gerçek manada okumuş sayılır, aksi durum sadece sınıf atlamak anlamına gelir. Şimdi artık siz düşünün ve neden okumamız gerektiğiyle ilgili birkaç fikir de siz paylaşın birbirinizle.


Etiketler: 492 okunma
Bilgilendirme

Urfa Yaşam Haber sitesinde yazılan yazılardan yazarın kendisi sorumludur. Yazarın görüşleri Urfa Yaşam haberinin görüşlerini yansıtmaz

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir