Moody’s Türkiye’nin notunu tarihin en düşük seviyesine düşürdü

moody-turkiyenin-kredi-notunu-dusurdu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notu düşürdü.

Türkiye’nin B1 olan kredi notunu B2’ye düşüren kuruluş, Türkiye’nin kredi görünümünü negatifte bıraktı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü, buna dayanak olarak da Türkiye’nin dış kırılganlıkları, mali tamponlardaki aşınmayı ve kurumsal zorlukları olarak gösterdi.

Bloomberg’de yer alan habere göre, Moody’s,  kuruluşu Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye indirdi ve not görünümünü mali ölçümlerin beklenenden daha hızlı kötüleşebileceğini kaydederek “negatif”te bıraktı.

Moody’s analistleri Sarah Carlson ve Yves Lemay, konu hakkında yaptıkları açıklamada, “Türkiye’nin dış kırılganlıkları muhtemelen artan bir şekilde ödemeler dengesi krizinde somutlaşacak, Türkiye’nin kredi profiline yönelik risklerin artması ile birlikte, ülkenin kurumları bu zorlukları etkin bir şekilde çözmekte isteksiz ya da çözemiyor görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca “ Türkiye, brüt rezervlerini artırmak için, Katar ile swap (takas) hattını 3’e katlayıp 15 milyar dolara çıkarmak ve bankaların zorunlu karşılık oranlarını artırmak dahil bir dizi adım denedi ancak her açıdan mevcut rezerv seviyesi yaklaşan dış borç ödemelerine karşı olağanüstü düşük bir tampon oluşturuyor.” notuna yer verdi.

Türkiye’nin döviz rezervi %40 düştü

Uluslar arası kuruluşun analistleri, altın hariç brüt Döviz rezervlerinin bu yıl yüzde 40’tan fazla düşerek 4 Eylül itibarıyla 44.9 milyar dolara indiğini ve bunun ülkenin ödemeler dengesini sürdürebilme yeteneği üzerinde baskı oluşturduğunu kaydettiler. Moody’s ayrıca artan jeopolitk riskler konusunda da uyarıda bulundu.

Diğer kredi derecelendirme kuurluşlarından S&P Global Ratings’in Türkiye için kredi notu B+ ve Fitch Ratings’in ise BB- seviyesinde.

 

Moody’s Kredi Derecelendirme Kuruluşu Nedir?

Kredi derecelendirme kuruluşları, bağımsız çalışan , borçlunun kredi açısından güvenirliğini borcunu düzenli ödeyip ödemediğini ölçen , şeffaf ve standart görüş bildiren şirketlere denir. Bu kuruluşlar yatırım yapan kişiler için büyük önem taşır. Çünkü bu sayede yatırımcılar ülkelerin kredi notlarını öğrenerek hangi ülkeye yatırım yapıp yapmayacaklarını görürler. Kredi derecelendirme kuruluşlarının gelirleri yaptıkları araştırmalar sonucu aylık standart bir ücret talep ederler. Ancak sentez yaptıkları şirketlerden de ekstra ücret talep edebilirler. Kredi derecelendirme kuruluşlarını son yıllarda oldukça duymaktayız. Özellikle de Standart & Poor’s , moody’s ve Fitch en çok bilinen kredi derecelendirme kuruluşlarındandır.

Moody’s Nedir?

Bu kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s dünyanın en eski kredi derecelendirme kuruluşlarındandır. Bu kurum binlerce çalışanı ile birçok ülkede faaliyet göstermektedir. Bu şirket 14.000 ihracatçı , 30.000 kamu ihracatçısı ve 150,000 yapılandırılmış borçları izlemektedir.


Etiketler: 499 okunma

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir