Kendi tarihini göremeyen kent – Åžanlıurfa

Kendi tarihini göremeyen kent - Şanlıurfa

Şanlıurfa, Turizm sektöründe pek bilinen bir isim olmasa da dünyanın en eski şehirlerinden biri olup dünyanın en kıymetli eserlerinin bulunduğu şehirdir.

Tarih sevdalıları Åžanlıurfa’nın ismini pek duymamış ve Åžanlıurfa’nın içinde barındırdığı eserlerin farkında deÄŸiller tıpkı Åžanlıurfa halkı gibi.  Uygarlığın DoÄŸduÄŸu Åžehir Åžanlıurfa’nın ViranÅŸehir ilçesine doÄŸru gidildiÄŸinde ViranÅŸehir’e 20 kilometre kala ve Tek Tek DaÄŸlarının 15 kilometre batısında yer alan Büyük Senem Mığar Köyündeki mevcut mimari kalıntılar, kayadan oyma yapıların kaderine terk edildiÄŸi görülüyor.

Hıristiyanlığın ilk yüzyıllarında önemli bir merkez olan mağara kilisede şuan yöre sakinleri ikamet ediyor. Bazı bölümlerin ise hayvanları için ahır olarak kullanılması insanın canını acıtıyor. Köy içerisindeki tepe üzerinde yer alan, kesme taşlardan yapılmış üç katlı anıtsal yapının bir manastır ya da saray kalıntısı olduğu tahmin edilirken yöreye birkaç kez arkeologların geldiği ancak ondan sonra ilgilenin olmadığı köylülerce söylendi.

Bu yapının doÄŸu cephesinin kuzey kesimindeki yuvarlak kemerli kapının, kemer silmeleri M.S. 435’e tarihlenen Urfa’daki Aziz Stefanos Kilisesi’nin Karanlık Sokak’a açılan avlu kapısı ile büyük benzerlik gösteriyor. .

Urfa YaÅŸamAyrıca Senem MaÄŸara’daki bu kapının içerisinde bulunan ikinci kapının lentosu ortasındaki akantus yapraklı dairesel rozet, yine Aziz Stefanos Kilisesi’nin Yıldız Meydanı’na açılan avlu kapısı lentosundaki rozet ile üslûp benzerliÄŸine göstermesi dikkat çekiyor. Bütün bunlara dayanarak Senem MaÄŸara yapılarının V. yüzyıl baÅŸlarına ait olduÄŸu düşünülüyor

Kuzeyinde, kayalara oyulmuÅŸ kiliseler yer alırken bu kiliselerden birinin kayadan oyulmuÅŸ saçağına (sundurma) V. yüzyıl Bizans Sanatı özelliklerini yansıtan haç motifleri, antrolac’lar (düğümler), hayat aÄŸacı motifleri, baklava dilimleri, bir vazodan çıkan üzüm salkımlı asma dalları ve simetrik kuÅŸ motifleri iÅŸlenmiÅŸ.Üç katlı anıtsal yapı ile kaya kilise arasındaki kayalık zeminde, tahrip edilmiÅŸ kaya mezarları dikkat çekiyor

Urfa YaÅŸam


Etiketler: 563 okunma

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir