İmamın ölümüne Diyanet mi sebep oldu?

İmamın ölümüne Diyanet mi sebep oldu?

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir imamı susturmak ve cezalandırmak için Koronavirüs’e bağlı ölenlerin cenazesini ekipmansız yıkatarak ölümüne sebep olduğu iddiaları üzerine Diyanet işleri başkanlığı iç soruşturma açtı. Diyanet, “Soruşturma sonucuna göre ihmali olan kişiler varsa haklarında gerekli işlemler yapılacak” denildi.

 

Şanlıurfa Siverek’e bağlı Burçalık Köyü’nde iki yıldır cami imamı olarak görev yapan 44 yaşındaki Osman Çilenti, yaklaşık iki hafta önce Siverek Müftülüğünce Koronavirüsten yaşamını yitirenlerin cenazelerini yıkamakla görevlendirildi. Sosyal medyada, müftülükte ki bazı uygulamalara karşı çıktığı için Çilenti’ye bu görevin ceza olarak verildiği, kendisine salgından korunması amacıyla ekipman bile verilmediği iddia edildi. İmam Çilenti’nin cenaze yıkama esnasında kendisini kötü hissettiği ve birkaç gün sonra da yaşamını yitirdiği belirtildi.

İmamın ölümüne Diyanet mi sebep oldu?

Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre bu iddialar üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı harekete geçti. Başkanlıktan bir yetkili Hürriyet’e, “Sosyal medyadaki iddiaları araştırıyoruz. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucuna göre ihmali olan kişiler varsa haklarında gerekli işlemler yapılacak” dedi.

 

Müftülük Din adamına inanmadı

Eşi Rahime Çilenti ile görüşen M. Ferhat Çelik’in aktardığına göre, Rahatsızlanması üzerine hastaneye giden imam, Ölü Koronavirüslü cenazeyi yıkadığını belirtmesi ile test uygulandı. İki gün sonra e-Nabız sistemi üzerinden test sonucunun pozitif çıktığını öğrendi. Sonra ki gün müftülükten aranıp, koronavirüsten kaynaklı ölen bir kişinin daha cenazesini yıkaması için çağrıldı.

Çilenti ise test sonucunun pozitif çıktığını ve kendini karantinaya aldığını söyledi. Ancak müftülükte görevli şef, buna inanmadı ve raporunu da alıp kuruma gelmesini istedi. Hatta hakkında, “Osman yalan söylüyor. Sırf gelip cenazeyi yıkamasın diye uydurmuş bunları” diye söylentiler yayıldı. Bunun üzerine Osman Çilenti, raporunu telefon üzerinden hem amirine hem de müftüye gönderdi. Sonraki gün ise Çilenti hakkında daha önce başlatılan iki soruşturma için savunması alınmak istendi.

 

Hasta yatağında savunma

Osman Çilenti’nin testinin pozitif çıkmasından bir gün sonra kendisini arayan müftülük yetkilileri, prosedüre aykırı biçimde telefondan savunmasını aldı. Hastalık yüzünden halsizlik çeken ve ağrılar içinde yatan Çilenti, güçlükle savunmasını verdi. Bu savunmayı kâğıda döken müftülük, bir şoförü evine gönderip, tutanağı asansöre koydu ve imzalaması için Çilenti’ye gönderdi. Evrakı imzalayan Çilenti, tekrardan asansörle görevliye ulaştırdı. Savunmadan bir gün sonra ise İmam Osman Çilendi hayatını kaybetti.

‘Müftü aile hanedanı kurdu’

Ayrıca Mil-Diyanet Sen Genel Merkezi, Çilenti’nin ölümü hakkındaki iddiaların soruşturulması talebiyle Diyanet İşleri Başkanlığı’na teftiş dilekçesi sundu. İhmal iddialarının sıralandığı açıklamada müftülük hakkında ayrıca şu ifadeler kullanıldı: “İlçe müftüsünün boş kadrolara haksız biçimde kayın babasını ve kayınlarını atadığı, müftülükte adeta bir aile hanedanlığı kurduğu, merhum din görevlisini de bu sebeplerle 35 km. uzaklıkta bulunan köyünden Covid-19 cenazelerini yıkamak için ilçe merkezinde görevlendirdiği vb. iddialar sendikamıza sosyal medya ve mail yoluyla iletilmiştir.”

 


Etiketler: 517 okunma

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir