[avatar user="mustafakaplan" size="150" ]

İhlas süresi

by | Leave a comment

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
1- De ki; O Allah bir tektir.
2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O’na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).
3- Doğurmadı ve doğurulmadı
4- O ‘na bir denk de olmadı.

Allah birdir. Evet, bunun iki veya daha fazla olmasına imkan yoktur. Bir yapının sadece ve sadece bir mimarı bir ustası vardır. Birden fazla ustanın bir mimaride katkı sunması o mimarinin na tamam kalacağına, aralarında çıkacak fikri muhalefete binaen belki de inşasına başlamadan biteceğine delalettir.

Bir sayısının önüne ne kadar çok sayı koyarsanız değeri o derece büyür. Yani Allah’ın varlığı her ne kadar inkar edilirse edilsin;varlığı inkar nispetinde o denli büyür, o denli inkişaf eder. O sıfırlar birer birer birer atılıp, geriye doğru gidilse yine bir sayısına gelip dayanacaktır.Birden ötesi, öncesi yoktur.

Bu aynı zamanda Allah’ın El Evvel-El Ahir(Ondan öncesi bulunmayan;sonu olmayan) olduğuna bir örnektir.

O noksansız ve yaratığı her şey ona muhtaçtır. Canlı cansız tüm mevcudatın kalp gözleriyle müşahede edilip akıl süzgecinden geçirilmesi sonucu kainatta görünenlerden asla bir kusur olmadığı gözler önüne serilir.

Çok basit bir örnek verelim. Arının o çiçekten, o çiçeğe koşuşturup insan oğluna İlahi emir üzerine bal taktim etmesi, bunu yaparken de o bir damlacık vücudunda mevcut bulunan zehire bulaştırmadan yapmasının hikmeti; insanım diyen insanı derin bir tefekküre sevk etmez mi?…

O kimseden doğmadı, doğmasına da asla kimsenin bir katkısı veya bir yardımı olmadı, olamazda!.. Bu tür bir düşüncenin ne kadar ahmakça ve cahilane olduğu iki kere iki dört derecesinde katidir.

Bir eser;kendisini yapan ustasını yapamaz. O eserde görülen güzellikler;onu yapan ustasının hünerini, marifetini yansıtır sadece.

Yaratılan ne varsa, birbirine bir benzerliği söz konusu değil iken;yüce Allah’ın nasıl böyle bir eşi benzeri olsun, yahut ona denk gelen biri bulunabilsin?

İlahi hikmetler üzerinde derin bir fikir tesisi, insanı bulunduğu eşref-i mahluk makamındaki statüsünü perçinler sağlamlaştırır.

Allah bizleri bu makamdan alaşağı edecek yanlış amellerden korusun…


Etiketler: 385 okunma
Bilgilendirme

Urfa Yaşam Haber sitesinde yazılan yazılardan yazarın kendisi sorumludur. Yazarın görüşleri Urfa Yaşam haberinin görüşlerini yansıtmaz

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir