Davutoğlu: Altılı masada farklı ittifaklar olabilir

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdiği röportajı köşesine taşıdı.

Saymaz köşesinde, DavutoÄŸlu’nun, daha çok milletvekili çıkarmak için altılı masadaki partilerin farklı ittifaklar kurmasını önerdiÄŸini yazdı.

DavutoÄŸlu’nun kendi amblemi ile seçime girecek DEVA Partisi ile ilgili görüşlerine de köşesinde yer veren Saymaz, “DavutoÄŸlu, kendi amblemiyle seçimlere katılacaklarını ilan eden DEVA Genel BaÅŸkanı Ali Babacan’ı da eleÅŸtirerek, iÅŸbirliÄŸini zedelememek ve altılı masada şüphe uyandırmamak gerektiÄŸini vurguluyor” ifadelerini kullandı.

Altılı masanın seçim ittifakına dönüşüp dönüşmeyeceği dördüncü buluşmanızda netlik kazanacak mı?

Bunun işbirliği masası olarak sürmesi liderlerce kabul gören bir görüş oldu. İşbirliği ittifakın önünü kapatmıyor. İki seçim var. Bir: Cumhurbaşkanlığı. İki: Milletvekili seçimi. Cumhurbaşkanlığında ortak aday belirlemede mutabıkız. Ancak son düzenleme ile milletvekili seçiminde ittifakın getirisi yok. Artık oylar ittifak içinde dağıtılmadığı için partiler logolarıyla girdiği anda da aynı mantık işleyecek. Tek başına cumhurbaşkanlığını kazanmak yetmez. Önemli olan, mecliste çoğunluğa sahip olmak. Yapıyı ancak öyle değiştirebilirsiniz. Onun için partilerin tekil hesaplardan daha çok muhalefetin en fazla nasıl milletvekili çıkaracağının hesabını yapması lazım.

Millet İttifakı’ndan ayrı bir ittifakı öneriyorsunuz diye anlıyorum.

Millet İttifakı önemli işler yaptı ama seçimden sonra devam etmedi. Yapıların gözden geçirilmesi lazım. Şu an ne var elimizde? Altılı işbirliği. İşbirliğinin temel ilkelerinden sapmadan alternatif modellerin düşünülmesi ve denenmesinde yanlışlık yok. Önemli olan, muhalefetin en fazla milletvekilini meclise sokması.

Babacan, kendi amblemleriyle seçime gireceklerini söyledi. Bu açıklamayı nasıl yorumluyorsunuz?

Her parti tabi kendi kararını alacak. Ama hiçbir opsiyona kapıları kapatmıyoruz. Altılı iÅŸbirliÄŸiyle ilgili şüphe uyandırmamak ve güveni zedelememek lazım. Bazıları siyaseti mühendislik olarak görür. İktidar öyle gördüğü için seçim yasasını deÄŸiÅŸtirdi. Siyaset mühendislik iÅŸi deÄŸil. Bazıları anketler üzerinden algı çalışması yapar. GeçmiÅŸte algı çalışmalarının nasıl çöktüğünü biliriz. Bazıları siyaseti matematik olarak görür. Kısmen doÄŸrudur. Siyaset esasen psikoloji iÅŸidir. Psikolojinin yönetilmesi lazım. DoÄŸru bir karar yanlış bir psikolojik sonuca yol açarsa tersine etki yapar. Önemli olan, masanın oluÅŸturduÄŸu iklimi zedelememek. EÄŸer zedelersek, kendi partimiz için doÄŸru olan, Türkiye için doÄŸru olmamış olabilir. Hatta zamanla kendi partimiz için de doÄŸru olmamış olabilir. Burada ortak çıkarımız, kutuplaÅŸtırıcı iklimi deÄŸiÅŸtirmek ise altılı masada şüphe uyandıracak iÅŸlerden kaçınmak lazım. Mutabık kaldığımız hususlarda farklı kanaatler serdetmeyiz. Ne kadar çok mutabakat metni çıkarsa bizi birbirimize baÄŸlayan o kadar çok baÄŸ olur. Orada ihtilaf etmemek önemli. Onun için Gültekin Uysal’a masada söyledim. Bu açıklamasından kimler memnun oldu, kimler üzüldü?

Üç partinin yan yana gelmesini önermenizde, muhaliflerin sizleri eleştirmesinin etkisi oldu mu?

Açık ve net ifade deyim. Biz iktidarın baÄŸnazlıklarına karşı cesaretle karşı çıkıyor ve ağır baskı görüyoruz. CHP baÅŸta olmak üzere Millet İttifakı da rövanÅŸist kesimin baÄŸnazlığına karşı aynı cesaretle durduÄŸu zaman Türkiye’de çıkış yolu buluruz.


Etiketler: 23 okunma

Yorum yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.