ÇİFTÇİ TARLASINI EKEMİYOR !

Şanlıurfa Ziraat Oda Başkanları sulama ücretlerine tepki gösterdi.

Şanlıurfa Ziraat Odaları Başkanları, sulama ücretleri ve elektrik bedellerinin düşürülmesi talebinde bulunmak için DSİ 15. Bölge Müdürü Mahmut Berber ile görüştü.

Görüşme sonrası başkanlar bölge müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundu.

Açıklamada Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, Akçakale Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ayhan, Bozova Ziraat Odası Başkanı Fuat Almas, Halfeti Ziraat Odası Başkanı Halil Topaç ve Siverek Ziraat Odası Meclis Başkanı Adnan Polatoğlu hazır bulundu.

Şanılıurfa Ziraat Odaları adına açıklamalarda bulunan Hikmet İpar; Sulama birliklerimizde değişik fiyatlar uygulanmakta. Sulama fiyatları yüksek olması çiftçilerimizi zora sokmakta. Cumhurbaşkanımız pandemi döneminde ‘çiftçilerimiz ekilmedik bir yer bırakmasın’ demişti. Dönemin bakanı da ‘çiftçilere destek vermeye hazırız’ ifadesini kullanmıştı. Elektrik fiyatları çok yükseldi. Buna paralel olarak sulama birliklerin fiyatları da yükseldi. Biz elektrik konusunda özellikle bir adım atılmasını talep ediyoruz” dedi

Hikmet İpar, Çiftçilerimiz mazot, gübre ve ilaç alırken KDV ödüyor. Çiftçilerimiz mal sattığı zaman da KDV’nin yanında bir de stopaj ödüyor. Biz alırken de devlete vergi ödüyoruz, satarken de devlete vergi ödüyoruz. Tarımsal sulamada enerji fiyatlarının devlet tarafından sübvanse edilip yüzde 50’ye kadar düşürülmesi gerekiyor ancak bu şartlarda çiftçilerimizi tarlada tutabiliriz. Gıdanın bu kadar önemli olduğu bir dönemde, çiftçinin ayakta tutulması için devletin kesinlikle bu destekleri vermesi lazım. Aksi taktirde çiftçilerimizi tarlaya küstürmüş olacağız. Çiftçilerimiz ekmek istiyor, üretim istiyor. DSİ’den talebimiz, tarımsal sulama fiyatlarının indirilmesidir. İfadelerini kullandı.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu ise Çiftçiye üretim yapın destekliyoruz diyorlar. DSİ tarafından belirlenen dönüm başı su fiyatlarından dolayı maliyetlerin yüzde 500 civarında arttığını ve böyle giderse çiftçilerin tarlalarını ekemez hale geldi. Belirlenen bu tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Bunun mutlaka gözden geçirilmesi lazım 3 milyon dönüm gibi bir alanımız ekim yapmadı çünkü mazot gübre her şey %300 arttı. Çiftçilerimiz gece gündüz hastalık vermeden tarlasının başında durdu. Bizlerde her daim çiftçilerimizin emrindeyiz. Dedi.


Etiketler: 135 okunma

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir