CHP Güneydoğu’dan vazmı geçti?

Sevgili okurlar; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) gittiği yerlerde eğer az oy almış veya oy alamamış ise özeleştiri yaparak durumu açıklamayı tercih ederdi. Son yapılanmaları ile daha önce Hakkari, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şanlıurfa gibi eskiden birkaç Milletvekili çıkardığı illerden bile vazgeçmiş gibi bir görüntü vererek kendisine daha önce oy vermiş veya umut bağlamış insanların da tepkisine gözlerini ve kulaklarını kapatmış gibi gibi…

Atanan veya seçilen bölge yöneticilerinin halk nezdinde yetersiz görülmeleri veya bazılarının sadece kağıt üzerinde görülüp parti binalarının olduğu yerlerde ikamet etmedikleri de gelen bilgiler arasında. Bu da bölgede CHP’nin bölgeden vazmı geçti? sorularını akıllara getiriyor.
Oysa Cumhurbaşkanlığı ile iktidara talip olan bir anamuhalefet partisinin bu illerden oy almadığını düşünürsek anketlerde görülen oranların da altında oy alabileceğini gösteriyor.
CHP’nin kendini yok saydığı bölge illerinin bazılarında HDP, Deva, AK Parti, bazılarında da eski bazı siyasetçilerin katılımıyla İYİ Parti’nin de yarışa katıldığını söylemek mümkün. Bu durum ile ilgili bölgede çeşitli iddialar da dolaşıyor elbette. Kimine göre yönetim beceriksizliği veya öngörüsüzlük. Kimilerine göre ise HDP ile pazarlık bile yapıldığı bile dillendirilen iddialar arasında. Hatta ve hatta Diyarbakır ve Şanlıurfa’da İYİ Parti’nin destekleyeceği bile söylenenler arasında.
Bu siyasi partinin yetkileri bölgeye atadıkları milletvekilleri ile PM üyelerini zaman zaman bölgeye göndererek sözüm ona tespit ettikleri sorunlarla ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenleyip dillendirirken, bunun ötesine gitmiyor.
İl il de bu durumu ele aldığımızda örneğin Şırnak’ta İl yönetiminden istifa eden bir yığın üye varken yerlerine atanan yok. Kapısı kapalı olan ilçe teşkilatlarından da yok gibi gibi…
Oysa ilk başlarda hareketli görünen ve umut olan partinin içerisinde bildiğimiz pardon bilmediğimiz şeylerin etkisi ile bir gerileme devri mi başladı?
Oysa her zaman sol partilerin bir kemik oyu hep oldu Şırnak’ta.
Neyse başlamadan biten bir serüven olacak herhalde. Çünkü çaba gösteren bir iki kişiyle olacak gibi görünmüyor bu yarışa başlamadan bitti gibi serüven. Yada ölü doğdu umutlar mı? diyelim.
Biz bu kadar aleni duyuyor ve gözlemliyor isek sanırım Genel Merkezdeki zatı muhteremlerde görmezse de duymuşlardır.
Siirt’e yakın zamana kadar çok varlık gösteremeyen CHP’nin yöneticileri arasında nüfusun neredeyse yarısına yakınını oluşturan Arap kökenli kimse olmadığı eleştirilirken, il merkezi ve bir iki ilçe dışında faal olmadığı ve beklentiyi karşılayamadığı dikkat çekiyor.
Mardin’de de genel merkez eleştiriliyor ve halk arasında denilen şu: “Burada suç tamamı ile merkez de. Merkez güçlenmişken burada ki güçlü kesimlerle bir araya gelip yol almazsa başarı olmaz. Pasif insanlarla da hiç olmaz.”
Batman’da diğer illere göre CHP’nin hep sahada olduğu son yılların en çok katılımı gerçekleştirdiği belirtilirken, İl merkezi ve Sason ilçesinde aktif diğer ilçelerde
İse pek bir varlık içerisinde olmadığı görülüyor.
Diyarbakır’da diğer illerden çok farklı bir tablo olmadığı gözleniyor. Şimdiye kadar pek istenileni vermeyen bir varlık gösteremeyen CHP’ye atanan kayyum öncesi artık gözle görülmeye başlandı. Fakat, kayyum ve ardından gelen yönetimin istenilen düzeyde olmadığı açık ortada. Ki eskiden belediye başkanlığı ve milletvekili olan Diyarbakır’da zaten şimdiye kadar çok varlık göstermediği 2019 yerel seçimlerinde oy oranının yüzde 1.83 oranında kalmıştı.
Gerçi duyduklarımız hiç de iç açıcı şeyler değil fakat yorumlamak bize düşmez. Sadece denk geldi manzarayı koyduk.
Ne diyelim artık önümüzdeki maçlara yada 101. yıla bakarlar diye düşünüyorum Ankara’daki yada bölgeye turistik gezi için gelen sayın milletvekilleri ile PM üyeleri. Oysa kendi arşivlerine bakarlar ve merak ederlerse 1990 yıllarda en azından bir iİ Genel Meclis üyeleri vardı.
Eğer treni kaçırmamış sayarlar ise kendilerini…


Etiketler: 95 okunma

Yorum yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir