Dünyada Türkiye ve Fas’ta tek var. Türkiye de ise sadece Åžanlıurfa’nın Birecik ilçesinde var olan nesli tükenme tehlikesi altında olan Geronticus eremita kuÅŸu yani Kelaynak kuÅŸlarının Türkiye de 1977 yılından bu yana koruma altına alınması ile popülasyonu yükseldi.
1977 yılında Türkiye de ki sayısı sadece 11 olan Kelaynak kuÅŸu Türkiye de koruma altına alınması sayesinde bu sayı tam 285′ vardı. Son olarak bu yıl 68 yavru kelaynağın da aileye katılması ile kelaynakların neslinin tükenme korkusu azaldı.
Åžanlıurfa’nın Birecik ilçesi sınırlarında yaÅŸayan kelaynaklara bu yıl 68 yeni üye katıldı. kelaynakların sayısı yeni yavrular ile 285’e yükseldi. Dünya çapında sayıları sadece 500 olduÄŸu düşünülen kelaynakların çoÄŸu Birecik ilçesinde koruma altındadır.
Bölgede bereketin sembolü olarak kabul edilen kelaynaklar, koruma altında tutuldukları ve üremelerinin sağlandığı istasyonda yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, yem ve tuzsuz peynirle besleniyor.
Kelaynak Üreme İstasyonu görevlileri, kelaynakların her geçen gün bulundukları ortamı kabullenmelerinin popülasyonun artmasında etken olduğunu kaydetti.
Tehdit Altında Kelaynaklar

Kelaynakların yok olmasının birçok sebebi vardır. Bunların başında avcılık ve beslenme sahalarının azalması gelmektedir. 1950 yılında çekirge salgınına karşı yapılan DDT ilaçlaması Birecik’teki kelaynakların hızla yok olmasına yol açmıştır. Kurtulanlar ise ilacın etkisinden birkaç sene yumurta vermemiÅŸtir.
1954 yılında Birecik’te 600 çiftten fazla ve üreyen bir topluluk vardı. DDT ilacının uygulamasından sonra, 1962 yılında Birecik’te toplam 130 çift kelaynak kalmıştı. 1972’ye kadar bunların hiçbiri yumurtlamamıştı. 1973 yılına gelindiÄŸinde ise 26 çift kelaynak kalmıştı. 1982 yılında ise sadece 17 tane kuÅŸ Afrika’dan geri dönmüş ve 6 çift doÄŸal ortamında üremiÅŸtir.
1990 yılından sonra, Birecik’te yarı yabani kuÅŸlar üreme dönemine hazırlık için Åžubat-Mart aylarında kafeslerinden çıkarılır ve göç zamanına doÄŸru Temmuz-AÄŸustos tekrar kafeslerine alınırlar. Bu dönem içerisinde kuÅŸlar doÄŸal ortamlarında serbestçe uçup, üreyebilirler. Üreme istasyonunun içindeki kayalıklar ve tahta yuvalarda üreyen kelaynaklara günde iki defa yem verilir. KuÅŸlar aynı zamanda Fırat’ın kenarındaki sahalara gidip beslenebilirler.
Etiketler: Kelaynak KuÅŸlar 598 okunma